Μηχάνημα αυτόματης πώλησης εισιτηρίων (TVM)

Η μηχανή εισιτηρίων , γνωστή και ως μηχανή αυτόματης πώλησης εισιτηρίων (TVM) , είναι μηχάνημα αυτόματης πώλησης εισιτηρίων . Για παράδειγμα, τα μηχανήματα εισιτηρίων διανέμουν εισιτήρια τρένων στους σιδηροδρομικούς σταθμούς , εισιτήρια διαμετακόμισης σε σταθμούς μετρό και εισιτήρια τραμ σε μερικές στάσεις τραμ και σε μερικά τραμ. Η τυπική συναλλαγή αποτελείται από ένα χρήστη που χρησιμοποιεί τη διασύνδεση οθόνης για να επιλέξει τον τύπο και την ποσότητα των εισιτηρίων και στη συνέχεια να επιλέξει έναν τρόπο πληρωμής μετρητών , πιστωτικής / χρεωστικής κάρτας ή έξυπνης κάρτας . Το εισιτήριο ή τα εισιτήρια εκτυπώνονται και διανέμονται στον χρήστη.

Προκειμένου να ενθαρρυνθεί η χρήση των μηχανών εισιτηρίων και να μειωθεί η ανάγκη για πωλητές, οι τιμές των μηχανών μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι χαμηλότερες από αυτές σε ένα μετρητή εισιτηρίων.

Σε πολλές χώρες, όπου τα τρένα και τα εισιτήρια αστικών μεταφορών λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό στο σύστημα τιμής (με επιβολή από επιθετικούς επιθεωρητές ή οδηγούς), υπάρχουν επίσης μηχανές σε σταθμούς (ή σε οχήματα) μόνο για την επικύρωση των εισιτηρίων. Αυτό ισχύει για την περίπτωση που κάποιος αγοράζει ένα εισιτήριο εκ των προτέρων και αποφασίζει να το χρησιμοποιήσει αργότερα. Συνήθως, το εισιτήριο έχει χρονοσήμανση για να καθορίσει την περίοδο ισχύος του. Ένα κοινό πρόβλημα είναι να ξεχνάμε να επικυρώνουμε και στη συνέχεια να επιβάλλονται πρόστιμα σαν να μην είχε κανένα εισιτήριο.

Τα μηχανήματα εισιτηρίων που είναι εκτός λειτουργίας ή δέχονται μόνο "ακριβείς αλλαγές" οδηγούν σε απώλειες για τους παρόχους μεταφορών. Οι μηχανές εισιτηρίων για τραμ στη Μελβούρνη , για παράδειγμα, συχνά εξαντλούνται όταν οι επιβάτες χρησιμοποιούν υψηλότερη αναλογία νομισμάτων $ 2 και 50c, εξαντλώντας τη μηχανή εισιτηρίων μικρότερων ονομαστικών αξιών (10c, 20c). Οι επιβάτες δεν χρειάζεται να αγοράζουν εισιτήρια για τραμ όταν τα μηχανήματα των εισιτηρίων εξαντλούνται.

Τέτοιες μηχανές γενικά δεν χρησιμοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σχεδόν όλα τα αμερικανικά δίκτυα μαζικής μεταφοράς που λειτουργούν με το σύστημα τιμής, αναμένουν από τους χρήστες τους να αγοράσουν εισιτήρια αμέσως πριν τη χρήση. οι τακτικοί αναβάτες μπορούν να αποφύγουν αυτή την ταλαιπωρία από την περίοδο αγοράς (εκ των προτέρων από τις ίδιες μηχανές που πωλούν ημερήσια ή εφάπαξ εισιτήρια). Πρόσφατα, ωστόσο, μια χούφτα περιφερειακών σιδηροδρομικών συστημάτων όπως η Metrolink υιοθέτησαν τη χρήση μηχανών επικύρωσης για τουλάχιστον ορισμένους τύπους εισιτηρίων.

Τα μηχανήματα εισιτηρίων χρησιμοποιούνται συχνά στον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, καθώς και εκείνα που εκδίδουν δωρεάν εισιτήρια - για παράδειγμα, εκείνα για εικονική αναμονή .