Η επιστήμη πίσω από τη στρατηγική τοποθεσία ATM των τραπεζών

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων (ATM) περίπτερα των διαφόρων τραπεζών είναι δίπλα στο άλλο ή σε πολύ κοντινή; Δει ανθρώπους ουράς μέχρι αποσύρει από αυτά τα συμπλέγματα ΑΤΜ, ενώ δεν υπάρχει σχεδόν κανένας στο ότι μόνο ΑΤΜ που είναι μισό-a-χιλιόμετρο μακριά;

Πριν από ψάχνει για απαντήσεις, ας καταλάβουμε πώς οι περισσότερες τράπεζες αποφασίζουν σχετικά με την τοποθεσία για μια ATM. τράπεζες έχει συσταθεί ΑΤΜ για δύο λόγους-να παρέχουν υπηρεσίες στους πελάτες τους και να αποκτήσουν οι συναλλαγές των πελατών από άλλες τράπεζες που θα τους δώσει κάποια έσοδα.

Για την εξυπηρέτηση των δικών τους πελατών, τράπεζες οριστεί επάνω στις εγκαταστάσεις του ΑΤΜ, αυτά που είναι δίπλα στο ή στα κλαδιά τους. Για να πάρετε συναλλαγές από άλλους πελάτες της Τράπεζας, τα ΑΤΜ ιδρύονται στις περιοχές υψηλός-footfall όπως χώρους της αγοράς, μεγάλα συγκροτήματα κατοικιών, μεγάλο εμπορικό / σημαντικούς κόμβους, σιδηροδρομικούς σταθμούς, συγκροτήματα γραφείων και λεωφορείων στέκεται. Συντηρούν τους πελάτες σε αυτές τις offsite ATM πάρα πολύ.

Τράπεζες επίσης θέση ΑΤΜ σε στρατηγικές τοποθεσίες όπως αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα και κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό το κάνουν κυρίως για λόγους δημοσιότητας, για να γίνει ορατό, ακόμα και πληρώνουν ένα υψηλό ενοίκιο για το χώρο τους εμπορικό σήμα. Τέτοια περίπτερα ATM είναι φωτεινά με ελκυστικά εσωτερικούς χώρους.

Geo-δημογραφικής μελέτης της θέσης γίνεται να διαλέξετε ένα σημείο για ένα off-site περίπτερο ATM. Ενώ το πρωταρχικό κριτήριο είναι πιθανά footfall, άλλοι παράγοντες, όπως η επαρκής τροφοδοσία, συνδεσιμότητα, Ενοικίαση, τη διαθεσιμότητα του χώρου στάθμευσης για τα οχήματα των πελατών, προφίλ κινδύνου για την ασφάλεια της τοποθεσίας και πλησιέστερο υποκατάστημα τροφοδότη μετρητά, επίσης, που λαμβάνονται σε λογαριασμός.

Οι άλλες ενδιαφέρουσες παράγοντες θεωρούνται είναι αν ο δρόμος έξω από την τοποθεσία είναι μονόδρομη ή αμφίδρομη, αν η τοποθεσία είναι δίπλα σε μια πιτσαρία, υγρό κατάστημα ή ψάρι/κρέας αγορά. Αν ο δρόμος είναι μονόδρομος, το περίπτερο ATM πρέπει να είναι προς τα αριστερά του δρόμου (για δεξιοτίμονα χώρες όπως η Ινδία). Αν η τοποθεσία είναι δίπλα σε ένα όχι-έτσι-καλά κρυμμένο φαγάδικο, αυτό θα μπορούσε να προσελκύσει τα τρωκτικά που με τη σειρά του, θα βλάψει καλώδιο και σε άλλα μέρη. Οι περισσότερες τράπεζες δεν προτιμούν τη σύσταση ΑΤΜ δίπλα σε ένα υγρό κατάστημα ή μπαρ για προφανείς λόγους.

Τράπεζες ενδέχεται να δημιουργήσει ΑΤΜ στις θέσεις που πληρούν τα προαναφερόμενα κριτήρια, αλλά σε μια περίοδο του χρόνου, τα πράγματα μπορεί να αλλάξει. Για παράδειγμα, μια τράπεζα βρέθηκαν συναλλαγές σε ένα από τα υψηλής συναλλασσόμενων ATM βουτηγμένα ξαφνικά μετά το δρόμο στον οποίο βρισκόταν τους ATM ανακηρύχθηκε «μονόδρομο», ενώ το ΑΤΜ ήταν στη λάθος πλευρά του δρόμου.

Άλλη τράπεζα που είχε δημιουργήσει ένα ATM σε καλή τοποθεσία και είδα ένα μεγάλο αριθμό των συναλλαγών για χρόνια, ξαφνικά παρατήρησα μια βουτιά. Στη διερεύνηση, διαπίστωσαν ότι το πρόβλημα προκλήθηκε από τρωκτικά ροκάνισε καλώδια των ΑΤΜ, όπως μια eatery είχε καταλήξει ακριβώς δίπλα από την πόρτα. Μια τρίτη τράπεζα βρέθηκαν τσιμέντου σκόνη φράζει τοΣυσκευή ανάγνωσης καρτών ATMμετά από ένα κατάστημα πώλησης τσιμέντου ήρθε της διπλανής πόρτας.

Μόλις ένα ATM έχει ρυθμιστεί σε μια τοποθεσία και αρχίζει να προσελκύει μια αξιοπρεπή αριθμό των συναλλαγών, θα προσελκύσει επίσης ανταγωνισμό. Πολύ σύντομα, θα δείτε πολλά ΑΤΜ που έχει συσταθεί στην περιοχή. Η έννοια αυτή είναι κοινή στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και είναι γνωστό ως σύμπλεγμα. Αν ένας έμπορος αυτοκινήτων στήνει έναν εκθεσιακό χώρο σε ένα μέρος, άλλοι έμποροι αυτοκινήτων, επίσης, έρχονται εκεί.

Ως πελάτης, μπορείτε επίσης να προτιμήσετε πηγαίνοντας σε μια θέση που έχει πολλά Ατμ. Εάν ένα ΑΤΜ δεν λειτουργεί, υπάρχει πάντα ένα άλλο κοντά σας για να ικανοποιήσει την ανάγκη σας. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πάρα πολύ για τις χρεώσεις, όπως έναν ορισμένο αριθμό των συναλλαγών είναι δωρεάν, ακόμα και αν χρησιμοποιείτε άλλα τράπεζας ATM. Έλεγχος του αριθμού των δωρεάν συναλλαγών που είναι επιλέξιμες για με την τράπεζά σας.

Οι πελάτες είναι συχνά απρόθυμοι να χρησιμοποιήσετε άλλη τράπεζα ΑΤΜ, καθώς δεν ξέρουν πώς να πάει προς τα εμπρός σε περίπτωση ένα ζήτημα. Αν βρεθείτε σε μια τέτοια κατάσταση, κρατήστε δελτίο συναλλαγής σας ή την ειδοποίηση SMS της συναλλαγής με ασφάλεια και προσέγγιση αμέσως δικής σας Τράπεζας.

Θα δεχτεί την καταγγελία σας και να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα ώστε η πράξη αντιστρέφεται στο βαθμό των μετρητών δεν δίνεται σε σας από το ΑΤΜ. Η διαδικασία με την οποία η τράπεζά σας θα λάβει το θέμα με την τράπεζα του οποίου ATM ήταν ονομάζεται ένα chargeback και είναι μέρος της διαδικασίας διαχείρισης και διευθέτησης διαφορών από οποιοδήποτε δίκτυο πληρωμών.