Το Λονδίνο εγκαινιάζει το πρώτο σύστημα χωρίς πληρωμές του κόσμου για τους καλλιτέχνες του δρόμου

Εδώ είναι ένα ατύχημα της κοινωνίας χωρίς μετρητά που ίσως δεν έχετε σκεφτεί στο παρελθόν: ο ταπεινός καλλιτέχνης δρόμου. Μετά από όλα, αν περισσότεροι από εμάς πληρώνουν το δρόμο μας με smartphones και κάρτες χωρίς επαφή, πώς μπορούμε να δώσουμε εφεδρική αλλαγή στους μουσικούς στο μετρό; Το Λονδίνο έχει μια λύση: ένα νέο σχέδιο που εξοπλίζει τους ερμηνευτές με τα τερματικά χωρίς επαφή.

Το έργο ξεκίνησε αυτό το Σαββατοκύριακο από τον δήμαρχο της πόλης, Sadiq Khan, και είναι μια συνεργασία με το Busk In London (επαγγελματικό σώμα για buskers) και τη σουηδική εταιρεία πληρωμών iZettle (που αγοράστηκε αυτό το μήνα από την PayPal για 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια). Ένας εκλεκτός λίγοι ερμηνευτές έχουν δοκιμάσει τους ανέπαφους αναγνώστες του iZettle στους δρόμους για τις τελευταίες εβδομάδες και ο Khan λέει τώρα ότι το σχέδιο θα κυκλοφορήσει στις 32 συνοικίες του Λονδίνου.

Ο Charlotte Campbell, ένας καλλιτέχνης του δρόμου πλήρους απασχόλησης, ο οποίος ήταν μέρος της δίκης, δήλωσε στο BBC News ότι η νέα τεχνολογία "είχε σημαντικό αντίκτυπο στις συνεισφορές." Είπε ο Campbell: "Περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ να χτυπήσουν για να δωρίσουν ενώ τραγουδώ και συχνά, όταν κάποιος κάνει κάτι, ακολουθεί κάποιος άλλος. "

Οι αναγνώστες πρέπει να είναι συνδεδεμένοι με ένα smartphone ή tablet και να δέχονται πληρωμές σταθερών ποσών (που καθορίζονται από τον συγκεκριμένο εκτελεστή). Δουλεύουν με κάρτες χωρίς επαφή, τηλέφωνα και ακόμη και smartwatches. Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με το πόσοι αναγνώστες θα παρασχεθούν στους εκτελεστές του δρόμου του Λονδίνου ή αν θα πρέπει να πληρώσουν για τους ίδιους τους αναγνώστες.

Αν και τα άτομα μερικές φορές δημιούργησαν τα δικά τους συστήματα χωρίς έμβασμα (και στην Κίνα, δεν είναι ασυνήθιστο να δούμε τους καλλιτέχνες του δρόμου και τους ζητιάνοι να χρησιμοποιούν κωδικούς QR για να ζητήσουν συμβουλές για κινητά), αυτό φαίνεται να είναι το πρώτο σχέδιο του είδους του με την αιγίδα μιας πόλης.

"Το Busking βοηθά τους αναδυόμενους καλλιτέχνες να ακονίσουν το ταλέντο τους και τους δίνει την ευκαιρία να παίζουν μπροστά σε τεράστιο αριθμό ανθρώπων", δήλωσε ο Χαν σε δελτίο Τύπου. "Είμαι ευτυχής που το iZettle επέλεξε το Λονδίνο για να ξεκινήσει αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα - επιτρέποντας στους καλλιτέχνες να δέχονται δωρεές με πληρωμή με κάρτα, καθώς και μετρητά. Τώρα, περισσότεροι Λονδρέζοι θα μπορέσουν να δείξουν την υποστήριξή τους στους λαμπρούς, ταλαντούχους καλλιτέχνες της πρωτεύουσας της πρωτεύουσας ».

Αν και οι καλλιτέχνες του δρόμου θα μπορέσουν να προσαρμοστούν σε αυτή την αλλαγή, αξίζει να σκεφτούμε και αυτούς που δεν θα το κάνουν, όπως και οι άστεγοι. Οι ειδικοί λένε ότι αν τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα εξαφανιστούν από τους δρόμους της πόλης θα είναι ακόμα ένα φράγμα που θα κρατά τους άπορους από την κοινωνία. Αν δεν έχετε τραπεζικό λογαριασμό ή πρόσβαση στο διαδίκτυο, πώς θα έπρεπε να ζείτε σε έναν κόσμο χωρίς μετρητά; Αυτή είναι μια ερώτηση που πρέπει να απαντήσουμε ακόμη.