Πώς λειτουργεί το ATM; Τα πάντα να ξέρετε για το ATM

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι συμβαίνει πίσω από τις σκηνές, όποτε κάνετε ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ; Πώς ταυτοποιούν ένα ATM, η οποία μπορεί να χρησιμοποιείτε σε ένα απομακρυσμένο μέρος του κόσμου, τον μυστικό προσωπικό αναγνωριστικό αριθμό (PIN) και το υπόλοιπο του λογαριασμού σας; Έχετε απογοητευτεί και θυμωμένος όταν το ATM σας ζητά να εισάγετε το PIN σας, τον τύπο του λογαριασμού και το ποσό που επιθυμείτε να αποσύρετε, μόνο για να λένε στο τέλος ότι το PIN είναι εσφαλμένη ή σας δεν έχετε επαρκές υπόλοιπο στο λογαριασμό σας;

Το ΑΤΜ είναι βασικά ένας υπολογιστής με μια οθόνη, έναν αναγνώστη καρτών, ένα ασφαλές στήθος που μεταφέρουν διάφορες μετονομασίες των σημειώσεων, έχει μια δοσομετρική έξοδο και συνδέεται μέσω ενός ασφαλούς δικτύου σε μια κεντρική εφαρμογή που ονομάζεται το διακόπτη. Το ΑΤΜ από μόνη της, δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε συναλλαγή, εκτός αν ζητηθεί από τον αντίστοιχο διακόπτη.

Ας δούμε τα διάφορα μέρη του ένα ΑΤΜ που μπορείτε να δείτε όταν στέκεστε μπροστά του.

Υποδοχή αναγνώστη κάρτας: αυτή είναι η υποδοχή στην οποία μπορείτε να εισαγάγετε την κάρτα σας. Τα περισσότερα από τα ΑΤΜ στην Ινδία έχουν βουτιά αναγνώστες καρτών όπου απλά πρέπει να εισαγάγετε την κάρτα στην υποδοχή κάρτας και τραβήξτε προς τα έξω. Ενδέχεται επίσης να έχουν ορισμένα ΑΤΜαναγνώστες καρτών μηχανοκίνηταόπου η κάρτα πηγαίνει στο ATM μόλις το τοποθετήσετε και στη συνέχεια βγαίνει. Γιατί χρειάζεται να το κάνετε αυτό; Κάρτα σας θα έχουν ένα μαύρο ή καφέ μαγνητική ταινία στην οπίσθια όψη. Αυτό το μαγνητικό λωρίδα περιέχει λεπτομέρειες, όπως σας κάρτα αριθμός, λήξη ημερομηνία και κάρτα αξίας επαλήθευση (CVV). Το ΑΤΜ δεν μπορεί να διαβάσει το σχέδιο ή το λογότυπο στην κάρτα σας ή τον αριθμό της κάρτας, το όνομα ή την ημερομηνία λήξης εκτυπώνεται στο μπροστινό μέρος της κάρτας σας. Τι διαβάζει τα δεδομένα που έχουν κωδικοποιηθεί με μαγνητική ταινία. Μπορείτε επίσης να έχετε μια κάρτα chip — ένα χρυσό κομμάτι μέταλλο ενσωματωμένο στην κάρτα σας. Αυτό περιέχει επίσης περισσότερο ή λιγότερο τα ίδια στοιχεία με την μαγνητική ταινία στο πίσω μέρος. Πολύ σύντομα, ΑΤΜ στην Ινδία θα ξεκινήσετε να διαβάζετε το τσιπ και όχι τη μαγνητική ταινία.

Οθόνη: Περισσότερα ΑΤΜ σήμερα έχουν ένα 10 έως 15 ιντσών οθόνη με τέσσερα κουμπιά σε κάθε πλευρά. Μερικές από τις οθόνες θα αφής ενεργοποιημένη, όπως smartphones σας. Ανάλογα με τον τύπο της οθόνης, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τα κουμπιά στο πλάι της οθόνης ή πατήστε την οθόνη, να επιλέξετε τις επιλογές σας. Τα περισσότερα ΑΤΜ σάς δίνουν την επιλογή να επιλέξετε Χίντι, Αγγλικά και μια τοπική γλώσσα, να συναλλάσσονται.

PIN pad: το αριθμητικό πληκτρολόγιο κάτω από την οθόνη είναι το PIN pad. Αφού εισαγάγετε την κάρτα σας και το ΑΤΜ είναι σε θέση να διαβάσει την κάρτα σας, θα εμφανιστεί ένα μήνυμα καλωσορίσουμε και να σας ζητά να εισάγετε το PIN σας. Το PIN είναι ο κωδικός που επιτρέπει την περαιτέρω χρήση της κάρτας για ανάληψη μετρητών. Αφού εισαγάγετε τον κωδικό PIN, το ATM θα σας ζητήσει να εισάγετε το ποσό που θέλετε να αποσύρετε. Και πάλι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πληκτρολόγιο για την είσοδο το ποσό που θέλετε να αποσύρετε.

Μόλις το ΑΤΜ έχει διαβάσει την κάρτα σας, το PIN και το ποσό που εγγράφεται, θα στείλει ένα ασφαλές μήνυμα με όλες τις λεπτομέρειες, να το διακόπτη. Αν ανήκει το ΑΤΜ που χρησιμοποιείτε στην τράπεζα που έχει εκδώσει την κάρτα, ο διακόπτης θα επεξεργαστεί το μήνυμα. Αν το ATM ανήκει σε άλλη τράπεζα, ο διακόπτης της τράπεζας ότι θα στείλει το μήνυμα με ένα δίκτυο όπως εθνικές πληρωμές Corp, της Ινδίας (NPCI) Εθνικό Οικονομικό διακόπτη ή VISA ή Mastercard ή οποιεσδήποτε άλλες πληρωμές δικτύου στην οποία ανήκει η τράπεζα. Που με τη σειρά του δικτύου θα, δρομολογήστε το μήνυμα για το διακόπτη της τράπεζάς σας. Ο διακόπτης της τράπεζάς σας δεν αποθηκεύει το PIN σας και ως εκ τούτου να ξέρω εάν το PIN είναι σωστή, θα στείλει το PIN σε μια λειτουργική μονάδα ασφαλείας που συνδέονται με αυτό, μαζί με ορισμένες παραμέτρους επαλήθευσης. Χρησιμοποιώντας πολύ περίπλοκων αλγορίθμων, τη μονάδα ασφαλείας αποκωδικοποιεί τις παραμέτρους και επαληθεύει εάν το PIN είναι σωστή. Αν είναι σωστή, ο διακόπτης θα στείλει ένα μήνυμα στον πυρήνα του τραπεζικού συστήματος (CBS) της Τράπεζας σας. Το CBS θα ελέγχει εάν ο λογαριασμός είναι ένα έγκυρο λογαριασμό και αν έχει την απαιτούμενη ισορροπία στο λογαριασμό. Αν υπάρχει επαρκές υπόλοιπο, το CBS θα χρεώνει το λογαριασμό σας και να σας στείλει μια επιβεβαίωση του ίδιου με το διακόπτη που με τη σειρά του, θα στείλει ένα μήνυμα να το ΑΤΜ για να απαλλάξει το ποσό. Όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα θέμα δευτερολέπτων και το ATM διανέμει το απαιτούμενο ποσό σας μέσα από τα μετρητά δοσομέτρηση υποδοχή.